Review Saal fotoboek

Saal digital maakt prachtige fotoboeken. In dit artikel deel ik mijn ervaringen bij het maken van een fotoboek van de Saal Professional lijn.

Mijn Saal professional fotoboek is net binnen en het is fantastisch. De voorkant van acryl geeft het album een fantastische uitstraling. Saal is een fabrikant van onder meer fotoalbums en wanddecoraties. Via Facebook wordt regelmatig een advertentie geplaatst waarin je wordt uitgenodigd om een review te schrijven van een Professional fotoboek te testen. Aangezien ik al meerdere albums bij Saal heb laten maken, leek dit mij een mooie gelegenheid om ook de professional serie eens uit te proberen. 

Saal fotoalbum Professional lijn met acryl cover.

Over Saal

Saal is een Duitse firma voor het vervaardigen van fotoalbums, kaarten, posters en wanddecoraties. Saal beweegt zich al een tijdje op de Nederlandse markt. Dat blijkt uit de website die volledig in het Nederlands is, maar ook e-mail communicatie met de support afdeling kan gewoon in het Nederlands. 

Mijn eerste kennismaking met Saal is al weer even geleden. Wat mij toen direct opviel was de prachtige kwaliteit van de albums, zowel wat betreft de printkwaliteit van de foto’s als ook van de albums zelf. Het gebruikte papier is mooi stevig en laat de foto’s volledig tot hun recht komen. De foto’s zijn schitterend van kleur. Foto’s over de volle breedte van een dubbele pagina liggen prachtig vlak. Ook het bindwerk van de albums maakt een zeer degelijke indruk. Kortom de albums zien er kwalitatief zeer goed uit.

Alle pagina’s zijn in Lay flat uitvoering.

Saal website

De Saal website (www.saal-digitaal.nl) biedt een prima overzicht van alle mogelijkheden. Saal heeft veel aandacht geschonken aan de toepassingen. Op de website zijn veel filmpjes te vinden die vrijwel alle aspecten behandelen, van het gebruik van de software tot het ontwerpen van een passende cover. 

Het daadwerkelijk bestellen van de verschillende producten gaat in een app waarin ook de vormgeving plaatsvindt. 

Saal fotoboek uitvoering

Saal hanteert twee kwalificaties: Standaard en Professional. Er bestaan albums in verschillende maten en verschillende verhoudingen: 

Standaard albums:

  • Staand: 15×21, 21×18
  • Vierkant: 15×15, 19×19, 28×28
  • Liggend: 21×15, 28×19, 42×28

Wat betreft de omslag bestaat er een ruime keuze. Behalve een foto omslag (mat of glanzend, eventueel gewatteerd) kan er (tegen meerprijs) gekozen worden uit een hele reeks andere materialen: leer, hout en verschillende tinten linnen. Een omslag kan voorzien worden van tekst en clipart elementen, zodat een uniek exemplaar ontstaat. Voor elk fotoboek is apart een cadeaubox te bestellen. 

Verschillende opties wat betreft de uitvoering van een boek uit de Professional lijn van fotoboeken.

De professional serie albums zijn groter met de volgende afmetingen:

  • Staand: 22×30
  • Vierkant: 21×21, 30×30
  • Liggend: 30×21, 40×30

De professional albums zijn standaard voorzien van een voorkant van acrylglas. Daarnaast kun je ook kiezen uit verschillende kleuren leer, hout of linnen. Uiteraard kun je ook hier een aparte cadeaubox bestellen in de kleur van de gekozen omslag. 

De cover van het fotoboek uit de Professional lijn, uitgevoerd in acryl.

Alle pagina’s zowel bij de Standaard albums als bij de Professional boeken standaard uitgevoerd als “lay-flat”.

Het bovenste album is een Standaard album in het formaat 28×28. Het onderste Professional album heeft het formaat 30×30. Twee centimeter lijkt niet veel, maar blijkt in de praktijk toch een behoorlijk verschil te maken.

Het verschil in grootte tussen een Standaard boek en een Professional boek.

Zelf gebruik ik meestal het vierkante formaat omdat dit in de praktijk geschikt is voor de meeste formaten. De dubbele pagina heeft de beeldverhouding 1:2 en dat is een prima formaat voor bijvoorbeeld landschapsfoto’s. De beeldverhouding van een liggend formaat fotoboek is bijna 1:3 en dat levert voor de meeste foto’s een (te) fors beeldverlies op.  

Papiersoorten

Voor Standaard en Professional albums valt te kiezen uit vier verschillende papiersoorten: hoogglans, mat, high-end mat en art-print. De uitvoering mat fotopapier is iets goedkoper. Helaas zijn niet alle papiersoorten in alle formaten beschikbaar. Dat geldt ook voor de Professional serie boeken. De grootste formaten (30×30 en 40×30) hebben alleen de opties glanzend en mat. De papierkwaliteit is voor de Standaard en Professional albums identiek en kwalitatief zeer hoogwaardig.

Prijzen

De prijzen zijn te vinden op de website. In de app worden de prijzen vanzelf aangepast als je meer (of minder) pagina’s toevoegt. In de app kun je ook je bestelling nog aanpassen: toch een cover met een leer-look of linnen, liever mat papier in plaats van glanzend etc. 

Ondanks de kwalitatief hoogwaardige uitstraling van de Saal boeken is de prijs van de standaard albums concurrerend met vergelijkbare producten van de meeste concurrenten. De Professional serie met de acryl cover is echter een klasse apart met een unieke uitstraling. 

Interessant is om te zien of de meerprijs van het professionele album opweegt tegen het standaard album. De meerprijs voor een professional album met acryl cover en groter formaat afgezet tegen een standaard album met een foto-omslag bedraagt ruwweg €45. 

De app

De app is beschikbaar voor Windows en voor Apple. Binnen de app maak je een keuze voor het product dat je wil gaan maken. Bij de keuze voor het boek, kun je ook opgeven hoeveel pagina’s je denkt te gaan gebruiken. Heel belangrijk is dit niet omdat je tijdens het plaatsen van de foto’s op elk moment het aantal bladen kunt aanpassen.

Bij het ontwerpen krijg je drie opties:

Bij het maken van een fotoboek biedt de app drie opties om te starten: Leeg document, OneMinute Fotoboek en AutoLayout.
De drie opties om een fotoboek mee te starten.

Het OneMinute fotoboek lijkt makkelijk, maar beginnen met een Leeg document biedt in de praktijk de meeste vrijheid bij het vormgeven van je boek. De foto’s die je kiest worden geplaatst in de oorspronkelijke beeldverhoudingen.

Gebruik je AutoLayout dat zal de software proberen om je foto’s onder te brengen in de beschikbare templates. Het nadeel is dat de formaten in de templates zelden overeenkomen met de formaten van je foto’s. Dit kun je voorkomen door AutoLayout te deactiveren.  

Templates

Je kunt kiezen uit een hele reeks van templates: voor baby- en kinderboeken, trouwboeken, reisboeken etc. Daarnaast heb je nog de beschikking over een grote verzameling clipart. Verder kun je pagina’s voorzien van een achtergrond in kleur of verkoopkleur of een structuur. Je kunt ook een andere foto als achtergrond gebruiken.  

Bij het maken van een fotoboek biedt de app van Saal een groot aantal verschillende templates.
Verschillende templates.

Heb je gekozen voor een leeg document dan kun je nog steeds gebruik maken van de beschikbare templates, maar beter is het om gaande weg je eigen templates maken, waarbij je de bestaande templates als inspiratie kunt gebruiken. Maak je zelf je templates dan behouden je foto’s het originele formaat. Gebruik je een bestaande template dan worden je foto’s bijgesneden in het formaat van de template. Dat kun je achteraf dan wel weer corrigeren, maar in de praktijk is dat toch meer werk. De templates die je maakt en bewaart op zijn ook weer beschikbaar voor een eventueel volgend album. 

Er zijn templates beschikbaar waarbij ook teksten zijn opgenomen. Maar je kunt in feite elke pagina voorzien van tekstelementen. 

Verder kun je om je foto’s randen zetten in elke denkbare vorm. 

In de praktijk

Na verschillende boeken met de Saal software te hebben gemaakt, heb ik het meeste wel onder de knie gekregen. Het meest lastige vind ik het uitlijnen van foto’s en eventuele andere onderdelen zoals clipart en teksten. Foto’s lijnen onderling niet zo heel makkelijk uit. Een pagina met meerdere foto’s vergt extra controle op onderlinge positie. Zo is het vaak lastig om foto’s op dezelfde hoogte te plaatsen. Veel software toont hulplijnen bij het plaatsen van foto’s in een document, dat is hier ook zo, maar wat “vluchtiger”, foto’s plakken niet lang op de uitlijning en dat maakt het lastiger.  

Ook het gelijkmatig verdelen van foto’s gaat niet altijd lekker soepel. Je kunt wel een aantal afstanden ingeven, zoals de onderlinge afstand of de afstand tot de paginaranden, maar dat wordt in de praktijk niet altijd gerespecteerd.

Productie en verzending

De productie van de fotoproducten is over het algemeen zeer vlot. De productie vindt plaats in Duitsland en dat is nadelig voor de verzending, die bovendien niet gratis is. Het duurt voor Nederlandse begrippen vaak onbegrijpelijk lang tot je het in handen hebt. De verpakking is zeer degelijk, ik heb nog geen beschadigingen meegemaakt. Je krijgt keurig een track-en-trace melding zodat je goed kunt volgen waar je pakket  blijft. 

Conclusie

Saal maakt schitterende fotoboeken. De uitstraling is van een kwalitatief hoogstaand product. Je foto’s komen er prachtig tot hun recht. De software vraagt wat bestudering om echt alle ins en outs te gebruiken, maar de support is goed en de filmpjes geven je voldoende zelfvertrouwen. 

Ben je op zoek naar een exclusief fotoboek voor bijvoorbeeld een bruidsreportage dan is de Professional lijn van Saal een absolute aanrader.

Een minpunt is de verzending die, zoals gezegd, soms onbegrijpelijk veel tijd neemt en niet gratis is. 

Geef een antwoord

%d bloggers liken dit: